Fettsyror

Omega 3 fettsyror för ett starkare och friskare hjärta


Omega 3 fettsyrornas hälsoeffekter upptäcktes redan på 1970-talet, då forskare fann att inuiter och befolkningen på den japanska ön Okinawa i mindre utsträckning än andra folkgrupper var drabbade av vissa typer av hjärt- och kärlsjukdomar. Vidare studier pekade på att hög fiskkonsumtion spelade in i hälsoeffekten och gav färre fall av inflammatoriska sjukdomar samt hjärt- och kärlsjukdomar.

I fisk och skaldjur förekommer omega 3-fettsyrorna EPA och DHA, framför allt i fet fisk som makrill, sill och lax. Fiskarna producerar inte omega 3-fettsyrorna själva utan tillgodogör sig dessa genom att äta alger. För dig som äter mindre än den rekommenderade mängden fisk som är minst tre portioner i veckan, kan ett omega 3-tillskott vara ovärdeligt för din hälsa. I denna kategori hittar du alla våra Omega 3 kosttillsott.