NAC (N-acetyl L-cystein) är en form av cystein, en aminosyra som finns naturligt i vår kropp. Cystein är i sin tur svavelbärande och hjälper bland annat till att upprätthålla vår huds kvalitet och producera glutation som i sin tur verkar som en antioxidant.
- NAC (N-ACETYLCYSTEIN) I FRI FORM
- ACETYLERAD FORM AV CYSTEIN
- STÖDJER GLUTATIONNIVÅERNA
Vad gör NAC och Glutation?
Cystein tillverkas i levern och återfinns naturligt i bland annat håret, huden och bindväven där den fungerar som en uppbyggande beståndsdel. Den ingår även i flera matsmältningsenzymer och spelar också en roll i ämnesomsättningen.
Cysterin är tillsammans med aminosyrorna glycin och glutaminsyra, en föregångare till tripeptiden glutation. Glutation anses vara en av de främsta antioxidanterna, vars uppgift är att skydda kroppens celler mot oxidativ stress orsakad av fria radikaler. Glutation finns i alla kroppens celler där den hjälper till att skydda cellen och reparera skador. Ämnet är även kopplat till kroppens avgiftningssystem, och den största delen av kroppens glutationreserver återfinns i levern. Förutom att ha antioxidativa egenskaper i sig själv anses glutation dessutom stödja effekten hos antioxidanterna vitamin C och E. Kroppens glutationnivåer är inte beständiga, utan kan påverkas av vissa tillstånd som sjukdom, stress och oxidativ stress. Nivåerna kan även påverkas negativt av stigande ålder.
Hur mycket NAC ska jag ta?
Det finns ingen egentlig satt rekommenderad dos av NAC. Men ett intag av 600-1800mg per dag har i studier visat sig ge god effekt. Väljer du att inta en hög dos av NAC bör du dela upp intaget över dagen, detta för att optimera ditt upptag.