FRI FRAKT FRÅN 499 KR
FRIA RETURER
SNABBA LEVERANSER
Vad är egentligen omega-3? Och varför är det så bra? I den här artikeln tittar vi närmare på några av de vanligaste frågorna om omega-3.
Är fett verkligen så farligt?
Fett har länge haft dåligt rykte, då det antogs vara orsaken till viktuppgång och diverse livsstilssjukdomar. Nyare studier visar dock fett inte är så farligt som vi tidigare trott. Faktum är att flera forskare idag hävdar att det inte finns någon tydlig koppling mellan mättat fett och hjärt- och kärlsjukdom.
För mycket fett är givetvis inte bra, men till skillnad från t.ex socker är fett faktiskt en viktig källa till både näring och energi. Rätt sorts fett, i rätt mängd är till och med bra för hälsan och avgörande för att vi ska må bra.
Du känner säkert redan till att fett är energi, som lagras i fettväven som energireserv, men visste du att fett hjälper dig att hålla värmen och skyddar dina inre organ? Att du behöver fett för att din kropp ska kunna bygga och reparera celler? Fett är också nödvändigt för att din kropp ska kunna tillverka hormoner och för att du ska kunna ta upp och tillgodogöra dig de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.
De flesta fettsyror som du behöver kan kroppen bilda själv av kolhydrater och protein, men det finns undantag. Vissa omega-3 och omega-6 fetter måste du få i dig via maten. Helt enkelt för att din kropp inte kan tillverka dem på egen hand. Dessa fleromättade fettsyror brukar de kallas för essentiella, eller livsnödvändiga fettsyror.
De essentiella fettsyrorna påverkar en rad olika kroppsfunktioner som t.ex blodtryck, blodets förmåga att levra sig (minskar risken för blodpropp) och immunförsvaret.
Du har kanske redan hört att omega-3 och omega-6 påverkar din kropp på olika sätt. Enkelt förklarat kan man säga att omega-3 i många fall dämpar effekterna av omega-6 (t.ex när det gäller blodets levringsförmåga och immunförsvaret). Båda fetterna samspelar och det är därför viktigt att du via maten får lagom av båda.
Det är lättare att få i sig omega-6, då det ofta finns mer omega-6 än omega-3 i maten. Många av oss äter t.ex för stora mängder hel-och halvfabrikat och bearbetade vegetabiliska oljor. Vissa av dessa är fullproppade med omega-6. Många forskare tror att detta kan vara skadligt. Obalans mellan omega-6 och omega-3 i kosten har lyfts fram som en en möjlig riskfaktor för att utveckla olika sjukdomar som t.ex hjärt - och kärlsjukdom och inflammatoriska sjukdomar.
Enligt Nordiska näringsrekommendationerna (2012) går det dock inte att fastslå att vilken kvot mellan omega-3 och omega-6, som är den bästa för hälsan.
Omega-3 sägs ha många positiva effekter på din hälsa. Här listar vi några av dem.
5-10 % av energin vi får i oss från mat bör komma från fleromättade fetter. Ungefär 1 procentenhet bör komma från omega-3. Detta motsvarar ungefär 2,5 - 3 g omega-3 fett per dag. Denna mängd omega-3 hittar du bland annat i en portion lax.
För att få i dig det du behöver av omega-3 rekommenderar Livsmedelsverket att du äter fet fisk 2-3 gånger i veckan. Vet du med dig att du inte äter tillräckligt med fet fisk? Då kan det vara en bra idé att ta tillskott med omega-3. Tänk dock på att höga doser av kosttillskott med omega-3 kan ge biverkningar.
Omega-3 hittar du i livsmedel som:
- Fet fisk som makrill och lax
- Valnötter
- Rapsolja
- Chia frö
- Linfrö
Är du orolig över din omega-3 / omega-6 ratio? Här är 3 enkla steg du kan följa för att optimera ditt intag:
Är du inte så förtjust i vare sig fisk eller omega-3 tillskott? Här är 2 enkla recept, fullproppade med omega-3.
Overnight Oats med smak av äpple & kanel
Du behöver:
1 dl kvarg med vaniljsmak
0,5 dl naturell yoghurt
0,5 dl mjölk
1 dl havregryn
1-2 msk chiafrö
Lite salt
Topping:
1 litet äpple (rivet eller hackat)
Lite kanel
Några hackade valnötter
Så här gör du:
Lyxigt fröknäcke med havssalt
Du behöver:
1 dl solrosfrö
1 dl hackade valnötter
1 dl linfrö
1 dl chiafrö
1dl majsmjöl
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten
½ tsk salt
Lite flingsalt
Så här gör du: